Selvom det måske lyder harmløst at snuble og ofte blot fører til en kort forskrækkelse og et blåt mærke, så kan snubleulykker også ende rigtig galt og få alvorlige konsekvenser.
Faktisk er mere end hver femte alvorlige arbejdsulykke ifølge Arbejdstilsynet en snubleulykke, og de kan føre til alt fra brækkede lemmer til hovedskader. Derfor er det vigtigt at tage forebyggelse af snubleulykker seriøst.
Hvad er en snubleulykke, og hvornår opstår de typisk?
Ved en snubleulykke forstås en ulykke som skyldes glid, fald eller snublen, for eksempel på et gangareal eller en trappe.
De typiske hovedårsager til snubleulykker er ujævnheder, rod og forhindringer eller glatte gulve og flader. Men andre forhold spiller ofte ind, som for eksempel dårlig belysning, uegnet fodtøj, bæring af tunge genstande, bæring af genstande der tager udsynet, manglende skiltning, løb eller uopmærksomhed for eksempel på grund af mobiltelefoni.
Derfor er forebyggelse vigtigt
Ud over de åbenlyse menneskelige konsekvenser kan snubleulykker medføre lange sygemeldinger, produktivitetstab og økonomiske omkostninger for virksomheden.
Snubleulykker bør altså tages alvorligt. Heldigvis er det let at forebygge og gøre en stor forskel. Med en fælles indsats kan I minimere risikoen og skabe en sikker arbejdsplads for alle.
Herunder er listet en række ting, som både virksomheden og medarbejdere kan gøre for at forebygge snubleulykker.
Gode råd til virksomheden
- Sikre gangarealer og trapper: Hold dem fri for rod, rene og tørre. Sørg for god belysning -gerne med sensorer
- Undgå ujævnheder og niveauforskelle: Fjern dem hvor muligt, eller markér dem tydeligt f.eks. med skiltning
- Trapper og gelændere: Instruér medarbejderne i korrekt færden på trappen (ingen løb samt at bære større/tunge byrder) og brug af gelænder
- Skridhæmmende løsninger: Brug skridhæmmende gulve og fodtøj i områder med risiko for glatte flader, f.eks. i køkkener
- Udendørs områder: Hold dem fri for sne, is og våde blade, afhængigt af årstiden
- Løbende tilsyn: Overvåg jeres områder regelmæssigt, og opdager I snublefarer, så advar om dem med skiltning og personlig instruktion, indtil de er udbedret hurtigst muligt
Gode råd til medarbejderne
- Følg regler og anvisninger: Følg virksomhedens anvisninger, og brug i øvrigt din sunde fornuft
- Vær opmærksom: Undgå at bruge mobiltelefon, når du går – især på trapper
- Undgå unødige risici: Hav altid en hånd fri til gelænderet, undgå løstsiddende sko, og brug skridhæmmende fodtøj, hvis det er påkrævet
- Tænk på dine kolleger: Efterlad ikke rod på trapper og adgangsveje, og tør op, hvis du spilder væske på gulvet
- Meld farer: Informér din chef eller arbejdsmiljørepræsentant, hvis du opdager snublefarer
Læs mere om snubleulykker fra BFA her.
Plakat til at hænge op
BFA Service har også udarbejdet en plakat med 10 gode råd til både ledelse og medarbejdere til forebyggelse af snubleulykker på arbejdspladsen. Plakaten findes både i A3 og A4-format, og I kan finde den her.
Digital hjælp til forebyggelse
I det digitale arbejdsmiljøsystem, SOSWEB, som vi tilbyder, er der funktioner, som kan være med til at forebygge snubleulykker og andre nærved-ulykker. På jeres telefon er der nemlig mulighed for at registrere og indrapportere de snublefarer og andre hændelser, I oplever, nemt og hurtigt via app’en eller direkte i systemet – dette endda med et billede tilknyttet, som viser situationen. Når det ligger i systemet, er det dermed let at få overblik over de hændelser og mulige tiltag, der skal gøres hurtigt og effektivt.
Du er også velkommen til at kontakte vores SOSWEB-konsulent, Mikkel på 25 29 28 12 eller mim@avidenz.dk, hvis du har spørgsmål eller ønsker en gratis og uforpligtende online demonstration af systemet.