Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Sikkerhedskultur og risikoanalyse

Ca. 80 pct. af alle ulykker skyldes uhensigtsmæssig adfærd. Derfor gælder det ofte om at påvirke sikkerhedskulturen, når antallet af ulykker skal reduceres eller fastholdes lavt.

Hvad er sikkerhedskultur?

Sikkerhedskultur er de fælles værdier, vaner og opfattelser, som har betydning for dem, der arbejder i virksomheden. Disse grundlæggende værdier præger lederes og medarbejderes holdninger til sikkerhed og arbejdsmiljø

Sikkerhedskulturen har stor betydning for både ledelse og medarbejderes beslutninger og handlinger i hverdagen og kommer bl.a. til udtryk gennem prioriteringerne i forbindelse med opgaveløsningen. Er det for eksempel vigtigst at blive hurtig færdig, eller at arbejdet udføres sikkert?

Forebyg, og undgå ulykker

For at forebygge arbejdsskader og større arbejdsulykker er det foruden en god sikkerhedskultur også centralt at foretage risikoanalyser. Hos Avidenz har vi stor erfaring i begge dele. Lad os derfor hjælpe din virksomhed, så I minimerer risikoen for, at nogen kommer til skade. En arbejdsskadesag har nemlig store menneskelige og økonomiske omkostninger for både medarbejdere og virksomhed.

Læs mere om både sikkerhedskultur og risikoanalyse herunder.


Sådan skabes en god sikkerhedskultur

En god sikkerhedskultur skabes i dialog mellem ledelse og medarbejdere og af en ledelse, der tydeligt viser, at den prioriterer og respekterer sikkerheden på jobbet. Ledelsen skal gå forrest og vise, at sikkerhed er en vigtig prioritet hver eneste dag. Også når der er pres på for at nå produktionsmålene. En god sikkerhedskultur begynder således hos ledelsen.

Derudover skal sikkerhed tænkes ind i alle aspekter af arbejdet, både under planlægning og udførelse af en opgave.


Få hjælp til at:

 • foretage undersøgelse af sikkerhedskulturen
 • foretage observationer/sikkerhedsmålinger omkring sikker adfærd
 • afholde temamøder eller uddannelse omkring sikkerhedskultur/sikker adfærd
  – rettet mod henholdsvis:
 • ledere
 • arbejdsmiljøorganisationen

 

Risikoanalyse

En risikoanalyse handler om at få belyst de steder, hvor der er risiko for en ulykke eller en arbejdsbetinget lidelse. Dermed kan man ved at foretage de rette sikkerhedsforanstaltninger reducere risikoen for, at ulykken sker.

Fald og snublen, tunge løft eller risikoen for at blive påkørt af en truck. Det er blot nogle af de risici, der kan være forbundet med dit arbejde. Og for at undgå, at du kommer til skade, er det vigtigt at få øje på alle risici og vurdere dem, så de kan forebygges. Det er netop essensen af en risikoanalyse eller risikovurdering, som det også kan kaldes. 


Hvad er en risikoanalyse?

En risikoanalyse eller risikovurdering handler om at bruge sin fantasi til at forestille sig, hvilke farer, der kan være ved at udføre et bestemt stykke arbejde. Dernæst gælder det om at holde farerne op mod sandsynligheden for, at ulykken kan ske. Til sidst vurderer man, hvad man kan gøre for at forebygge det, den såkaldte risikohåndtering.

Et eksempel på en risikovurdering kunne være noget så enkelt som at lægge mærke til nogle løse ledninger, der flyder på gulvet i produktionen. Her er der stor risiko for, at der vil ske en snubleulykke i en travl hverdag med fart på. Ledningerne bliver hængt op eller lagt ind til siden og sat fast, så de ikke udgør en fare længere – det er risikohåndteringen.


Risikoanalysen giver svar på 3 spørgsmål:

 • Hvad kan gå galt?
 • Hvordan kan vi forhindre, at det går galt?
 • Hvordan kan vi reducere konsekvenserne, hvis det alligevel går galt?

Vi er her for at hjælpe

Vi har et hold af konsulenter, der alle har et grundigt kendskab til arbejdsmiljøbranchen. Derudover har alle nogle spidskompetencer, der gør, at vi er i stand til at løse specialistopgaver.

Syddanmark

René Florczak
Trivsel/coaching/tekniker/
souschef

Syddanmark

Eva Nielsen
Kemiingeniør

Hvordan er Avidenz som samarbejdspartner?

Vi vil være den bedste samarbejdspartner, når virksomheder vil udvikle deres arbejdsmiljø.

Vi tager altid udgangspunkt i den aktuelle virksomhed og tilpasser vores hjælp og rådgivning til lige præcis jeres ønsker og behov. Sammen med jer finder vi ud af, hvor udviklingspotentialet er, og hvad der bør arbejdes med.

Hos Avidenz stræber vi efter at være den bedste samarbejdspartner, når virksomheder vil udvikle deres arbejdsmiljø. Vi går meget op i at skabe gode relationer med de mennesker, vi samarbejder med, og samtidig udfører vi alle opgaver med stor ekspertise og engagement. Derudover lægger vi vægt på en åben, ærlig og ligeværdig kommunikation.

Vi indleder altid et samarbejde med en afstemning af jeres ønsker og forventninger. Virksomheder er forskellige, og derfor kræver det en individuel vurdering af indsatsområderne. Formålet er dog altid at forebygge og skabe økonomisk tryghed og udbytte gennem:

 • Glade og motiverede medarbejdere/trivsel
 • Færre ulykker/arbejdsskader
 • Færre sygedage
 • Øget produktivitet
 • Øget konkurrenceevne
 • Større kundetilfredshed

Og det hele selvfølgelig kombineret med at sikre, at virksomheden lever op til diverse regler og lovkrav.

Når I indgår et samarbejde med os, er der grundlæggende 2 forskellige måder, det kan gøres på. Her skiller vi os også ud fra andre leverandører i vores branche.

De to samarbejdsformer er:

 1. Virksomhedsaftale
 2. Uden virksomhedsaftale

Virksomhedsaftale
En virksomhedsaftale er en aftale om et løbende samarbejde omkring jeres arbejdsmiljø. Samarbejdet indledes ofte med en vurdering af omfanget af arbejdsmiljøarbejdet ud fra jeres ønsker og behov for vores hjælp. Virksomhedsaftalen fungerer som en slags klippekortsaftale, hvor I køber et antal rådgivningstimer pr. år, som er afstemt med jer. Timerne kan naturligvis variere fra år til år. Dermed kender I jeres budget, og I skal ikke til at modtage et nyt tilbud fra os, hver gang I har et ønske om at få løst en ny opgave. Så er det bare at ringe til jeres kontaktperson, og hvis der er timer tilbage i jeres aftale bliver tiden til opgaven bare taget der fra. Alternativt tilkøber I blot flere timer på aftalen. Nemt, hurtigt og billigt.

I får tilknyttet en fast kontaktkonsulent, som I lærer godt at kende og som hjælper jer med mange af de almindelige opgaver som APV, arbejdsmiljødrøftelse, sikkerhedsrunderinger m.v. 

Uden virksomhedsaftale
Har I ikke behov for et løbende samarbejde med os, så kan I naturligvis købe vores hjælp uden en virksomhedsaftale. Vi vil sammen med jer afdække jeres behov og ønsker – og på den baggrund modtager I et konkret tilbud på en løsning.

Vi har en række højt fagligt kvalificerede konsulenter til at varetage de forskellige krav og nicher hos virksomhederne. Kunder med en virksomhedsaftale får altid en fast kontaktkonsulent, men det er altid en specialiseret konsulent, som bliver koblet på den enkelte opgave afhængig af indholdet i denne. Dermed er det altid de bedst kvalificerede medarbejdere, der løser de aktuelle opgaver for jer.

Samarbejdet med os giver jer en stor fordel, når I skal give tilbud til kunder. I lever nemlig op til de krav om styr på arbejdsmiljø, dokumentationer m.m. som arbejdstilsynet og andre myndigheder kræver og som flere og flere kunder også efterspørger – nogle på grund af krav fra deres kunder osv.

Desuden vil samarbejdet medvirke til at gøre virksomheden attraktiv som arbejdsplads og dermed både kunne være med til at fastholde og tiltrække velkvalificerede medarbejdere.

Klaus Witved, INOX:
“Der er mange gode ting og fordele ved at samarbejde med Avidenz, men det aller bedste er det personlige forhold, vi har fået til kontaktkonsulenten gennem et løbende samarbejde gennem mange år efterhånden. Den relation er helt unik. Samtidig har vi haft kontakt med mange andre fagkonsulenter fra Avidenz, da vores kontaktkonsulent altid ved, hvilken anden fagkonsulent, han kan trække ind over opgaver, som er uden for hans eget specialistområde. Og disse konsulenter har også altid været yderst kompetente. Dette er en tryg måde at samarbejde på for os som virksomhed, for vi er altid sikre på kvaliteten af rådgivningen, og at opgaverne bliver løst af en med de rette kompetencer.”

 

Jan Nielsen, System TM
“Det er rigtig rart med en fast konsulent tilknyttet, som kender huset og vores rytme. Så skal vi ikke starte forfra hele tiden, og vi får altid hurtig respons og hjælp ved problemstillinger. Denne relation sætter vi stor pris på. Gennem vores virksomhedsaftale får vi også hjælp til at afholde AMU-møder, revidere handlingsplaner m.m. – det er rart ikke at skulle tænke på, så vi kan koncentrere os om driften af virksomheden, der har 1. prioritet hos os.

Vi anvender også Avidenz’ digitale arbejdsmiljøsystem, SOSWEB, så vi har alt liggende digitalt. Alle har dermed let adgang til APV, handlingsplaner, kemiske instruktioner m.m.. Systemet giver os overblik og en sikkerhed for, at der er styr på det hele så som lovpligtige eftersyn og møder.
Med app’en der hører til systemet, er det endnu lettere og hurtigt at finde diverse dokumenter frem.”

Vi har en klar vision om at være den bedste samarbejdspartner, når virksomheder vil udvikle deres arbejdsmiljø. Det gør vi gennem blandt andet med dyb forankring i vores værdier:

 • Samarbejde
 • Professionalisme
 • Anerkendelse
 • Kommunikation

Kontakt vores hovedkontor på telefon 66 17 34 55 eller på info@avidenz.dk for en uforpligtende snak om mulighederne for et samarbejde om jeres arbejdsmiljøarbejde.

Vi ser frem til at høre fra dig.

Kontakt os

Vil I sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø i virksomheden?

Uanset om I vil fastholde eller udvikle jeres arbejdsmiljø og har brug for rådgivning og løsninger, så er vi klar til at hjælpe.

Vi har konsulenter i hele landet

Vi vil være den bedste samarbejdspartner, når virksomheder vil udvikle deres arbejdsmiljø.

Vores hovedkontor ligger i Odense, og vi har konsulenter fordelt over hele landet. Vi er derfor ikke langt fra dig.