Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Helbredskontrol af natarbejdere

Lovpligtig helbredskontrol af natarbejdere

Natarbejde kan være forbundet med helbredsproblemer. Derfor skal natarbejdere tilbydes helbredskontroller for at sikre, at deres helbred ikke tager skade af natarbejdet.

En natarbejder er defineret som en lønmodtager, der normalt udfører mindst 3 timer af sin daglige arbejdstid i natperioden (kl. 22.00 til kl. 05.00), eller i mindst 300 timer inden for en periode på 12 måneder.

Ifølge lovgivningen skal natarbejdere tilbydes en helbredskontrol inden ansættelsen og derefter mindst hvert 3. år.

Nye overenskomstregler for helbredskontrol ved natarbejde

I mange overenskomster, som gælder fra den 1. marts 2024, er parterne blevet enige om at følge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA´s) anbefalinger om natarbejde, som lyder: 

 • Højst 3 nattevagter i træk
 • Højst 9 timer ad gangen
 • Mindst 11 timer mellem 2 vagter

Desuden anbefales det, at:

 • Gravide normalt arbejder maksimalt 1 nattevagt om ugen for at mindske risiko for abort og andre graviditetskomplikationer.

Virksomheder med natarbejdere er samtidig forpligtet til at vurdere, om de lever op til NFA´s anbefalinger. Vurderingen skal gennemføres ved opstart af natarbejdet og derefter løbende 1 gang om året. Lever virksomheden op til anbefalingerne, er der ingen ændringer i forhold til de nuværende regler, hvor de fleste overenskomster foreskriver helbredskontrol af natarbejderene hvert 2. år.


Hvis NFA’s anbefalinger IKKE bliver fulgt

Vurderer man til gengæld på virksomheden, at NFA´s anbefalinger ikke bliver fulgt, skal man fra den 1. marts 2024 overholde følgende:

 • Virksomheden skal tilbyde årlig helbredskontrol til natarbejderne
 • Obligatorisk for natarbejderen at gennemføre helbredskontrollen hvert 2. år
  (for natarbejdere der er fyldt 50 år anvendes en udvidet helbredskontrol)
 • Der skal gennemføres en årlig APV-kortlægning særlig rettet mod natarbejdere
 

Få udført helbredskontrollerne af sundhedsfagligt personale

Hos Avidenz tilbyder vi at gennemføre helbredskontroller af jeres natarbejdere. Helbredskontrollerne udføres af vores uddannede sundhedsfaglige personale i samarbejde med speciallæge i arbejdsmedicin. I forbindelse med helbredskontrollen vil de samtidig rådgive den enkelte medarbejder om, hvordan eventuelle gener og symptomer kan afhjælpes.

Helbredskontrollen omfatter:

 • Information til natarbejderne
 • Interview på baggrund af et spørgeskema, hvor der blandt andet spørges ind til specifikke sygdomme, måltider, fordøjelsesproblemer, søvn og trivsel
 • Rådgivning

Spørgeskemaet og samtalen bliver suppleret med følgende målinger:

 • Blodtryk
 • Vægt og hofte/taljemål
 • Fedtprocent
 • Blodprøve for kolesterol
 • Blodprøve for blodsukker
 • BMI

Den enkelte medarbejder modtager rådgivning om, hvordan eventuelle gener og symptomer kan afhjælpes.

Personalet fra Avidenz har tavshedspligt. Desuden er det kun de generelle resultater, der vil blive videregivet til virksomheden og ikke oplysninger om den enkeltes helbred.
De generelle resultater samles i en anonymiseret rapport, som virksomheden kan anvende til forbedringer af natarbejdernes arbejdsmiljø.

Vi er her for at hjælpe

Vi har et hold af konsulenter, der alle har et grundigt kendskab til arbejdsmiljøbranchen. Derudover har alle nogle spidskompetencer, der gør, at vi er i stand til at løse specialistopgaver.

Syddanmark

Brynhild D. Joensen
Fysioterapeut

Syddanmark

Jesper Klevang
Fysioterapeut

Syddanmark

Ole Stær
Fysioterapeut

Hvordan er Avidenz som samarbejdspartner?

Vi vil være den bedste samarbejdspartner, når virksomheder vil udvikle deres arbejdsmiljø.

Vi tager altid udgangspunkt i den aktuelle virksomhed og tilpasser vores hjælp og rådgivning til lige præcis jeres ønsker og behov. Sammen med jer finder vi ud af, hvor udviklingspotentialet er, og hvad der bør arbejdes med.

Hos Avidenz stræber vi efter at være den bedste samarbejdspartner, når virksomheder vil udvikle deres arbejdsmiljø. Vi går meget op i at skabe gode relationer med de mennesker, vi samarbejder med, og samtidig udfører vi alle opgaver med stor ekspertise og engagement. Derudover lægger vi vægt på en åben, ærlig og ligeværdig kommunikation.

Vi indleder altid et samarbejde med en afstemning af jeres ønsker og forventninger. Virksomheder er forskellige, og derfor kræver det en individuel vurdering af indsatsområderne. Formålet er dog altid at forebygge og skabe økonomisk tryghed og udbytte gennem:

 • Glade og motiverede medarbejdere/trivsel
 • Færre ulykker/arbejdsskader
 • Færre sygedage
 • Øget produktivitet
 • Øget konkurrenceevne
 • Større kundetilfredshed

Og det hele selvfølgelig kombineret med at sikre, at virksomheden lever op til diverse regler og lovkrav.

Når I indgår et samarbejde med os, er der grundlæggende 2 forskellige måder, det kan gøres på. Her skiller vi os også ud fra andre leverandører i vores branche.

De to samarbejdsformer er:

 1. Virksomhedsaftale
 2. Uden virksomhedsaftale

Virksomhedsaftale
En virksomhedsaftale er en aftale om et løbende samarbejde omkring jeres arbejdsmiljø. Samarbejdet indledes ofte med en vurdering af omfanget af arbejdsmiljøarbejdet ud fra jeres ønsker og behov for vores hjælp. Virksomhedsaftalen fungerer som en slags klippekortsaftale, hvor I køber et antal rådgivningstimer pr. år, som er afstemt med jer. Timerne kan naturligvis variere fra år til år. Dermed kender I jeres budget, og I skal ikke til at modtage et nyt tilbud fra os, hver gang I har et ønske om at få løst en ny opgave. Så er det bare at ringe til jeres kontaktperson, og hvis der er timer tilbage i jeres aftale bliver tiden til opgaven bare taget der fra. Alternativt tilkøber I blot flere timer på aftalen. Nemt, hurtigt og billigt.

I får tilknyttet en fast kontaktkonsulent, som I lærer godt at kende og som hjælper jer med mange af de almindelige opgaver som APV, arbejdsmiljødrøftelse, sikkerhedsrunderinger m.v. 

Uden virksomhedsaftale
Har I ikke behov for et løbende samarbejde med os, så kan I naturligvis købe vores hjælp uden en virksomhedsaftale. Vi vil sammen med jer afdække jeres behov og ønsker – og på den baggrund modtager I et konkret tilbud på en løsning.

Vi har en række højt fagligt kvalificerede konsulenter til at varetage de forskellige krav og nicher hos virksomhederne. Kunder med en virksomhedsaftale får altid en fast kontaktkonsulent, men det er altid en specialiseret konsulent, som bliver koblet på den enkelte opgave afhængig af indholdet i denne. Dermed er det altid de bedst kvalificerede medarbejdere, der løser de aktuelle opgaver for jer.

Samarbejdet med os giver jer en stor fordel, når I skal give tilbud til kunder. I lever nemlig op til de krav om styr på arbejdsmiljø, dokumentationer m.m. som arbejdstilsynet og andre myndigheder kræver og som flere og flere kunder også efterspørger – nogle på grund af krav fra deres kunder osv.

Desuden vil samarbejdet medvirke til at gøre virksomheden attraktiv som arbejdsplads og dermed både kunne være med til at fastholde og tiltrække velkvalificerede medarbejdere.

Klaus Witved, INOX:
“Der er mange gode ting og fordele ved at samarbejde med Avidenz, men det aller bedste er det personlige forhold, vi har fået til kontaktkonsulenten gennem et løbende samarbejde gennem mange år efterhånden. Den relation er helt unik. Samtidig har vi haft kontakt med mange andre fagkonsulenter fra Avidenz, da vores kontaktkonsulent altid ved, hvilken anden fagkonsulent, han kan trække ind over opgaver, som er uden for hans eget specialistområde. Og disse konsulenter har også altid været yderst kompetente. Dette er en tryg måde at samarbejde på for os som virksomhed, for vi er altid sikre på kvaliteten af rådgivningen, og at opgaverne bliver løst af en med de rette kompetencer.”

 

Jan Nielsen, System TM
“Det er rigtig rart med en fast konsulent tilknyttet, som kender huset og vores rytme. Så skal vi ikke starte forfra hele tiden, og vi får altid hurtig respons og hjælp ved problemstillinger. Denne relation sætter vi stor pris på. Gennem vores virksomhedsaftale får vi også hjælp til at afholde AMU-møder, revidere handlingsplaner m.m. – det er rart ikke at skulle tænke på, så vi kan koncentrere os om driften af virksomheden, der har 1. prioritet hos os.

Vi anvender også Avidenz’ digitale arbejdsmiljøsystem, SOSWEB, så vi har alt liggende digitalt. Alle har dermed let adgang til APV, handlingsplaner, kemiske instruktioner m.m.. Systemet giver os overblik og en sikkerhed for, at der er styr på det hele så som lovpligtige eftersyn og møder.
Med app’en der hører til systemet, er det endnu lettere og hurtigt at finde diverse dokumenter frem.”

Vi har en klar vision om at være den bedste samarbejdspartner, når virksomheder vil udvikle deres arbejdsmiljø. Det gør vi gennem blandt andet med dyb forankring i vores værdier:

 • Samarbejde
 • Professionalisme
 • Anerkendelse
 • Kommunikation

Kontakt vores hovedkontor på telefon 66 17 34 55 eller på info@avidenz.dk for en uforpligtende snak om mulighederne for et samarbejde om jeres arbejdsmiljøarbejde.

Vi ser frem til at høre fra dig.

Kontakt os

Vil I sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø i virksomheden?

Uanset om I vil fastholde eller udvikle jeres arbejdsmiljø og har brug for rådgivning og løsninger, så er vi klar til at hjælpe.

Vi har konsulenter i hele landet

Vi vil være den bedste samarbejdspartner, når virksomheder vil udvikle deres arbejdsmiljø.

Vores hovedkontor ligger i Odense, og vi har konsulenter fordelt over hele landet. Vi er derfor ikke langt fra dig.