Hjemmearbejdsplads

Mange, både arbejdsgivere og medarbejdere, har opdaget at nogle arbejdsopgaver med fordel kan foregå hjemmefra.

Har I medarbejdere, der arbejder hjemmefra i større eller mindre omfang, så sørg for at indrette en god hjemmearbejdsplads, så medarbejderne ikke får ondt i muskler og led. Det er desuden vigtigt at have styr på de regler og krav, der er til indretningen.

Arbejdsmiljølovgivningen gælder stadig

Arbejdsmiljølovgivningen gælder også, når den ansatte arbejder på et hjemmekontor– uanset om hjemmearbejdet udføres efter ønske fra arbejdsgiveren eller efter ønske fra den ansatte.
Foregår hjemmearbejdet kun i begrænset omfang, stiller arbejdsmiljølovgivningen ikke krav til indretning af hjemmearbejdspladsen, f.eks. i forhold til arbejde foran en pc. Det er først, når hjemmearbejdet foran computeren foregår regelmæssigt og svarer til mindst 1 dag i en normal arbejdsuge (eller i gennemsnit 2 timer pr. dag), at der stilles særlige krav til indretning af arbejdsstedet og til skærmarbejdet.

Arbejdsgiverens pligt

Det er arbejdsgiverens pligt at sikre, at hjemmearbejdet kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Arbejdsgiveren kan godt lade den ansatte bruge sit private skrivebord, stol og computer til skærmarbejdet, hvis dette inventar og udstyr opfylder kravene i skærmbekendtgørelsen.
Hvis det ikke er tilfældet, skal arbejdsgiveren på anden måde sørge for, at andet inventar, udstyr mv. er til rådighed for de ansatte. Det kan for eksempel være ved at give medarbejderen mulighed for at tage inventar og udstyr med hjem fra den normale arbejdsplads på virksomheden.
I de tilfælde, hvor hjemmearbejdet sker efter ønske fra den ansatte selv, kan arbejdsgiveren stille som forudsætning for hjemmearbejdet, at den ansatte enten selv har det nødvendige inventar og udstyr derhjemme eller selv transporterer det nødvendige inventar og udstyr til og fra den faste arbejdsplads.
 

Sådan indretter du en god hjemmearbejdsplads

Indretning af kontor i hjemmet kræver en række foranstaltninger. For eksempel skal der være styr på:

  • Den rigtige højde på skærmen til din pc

  • Korrekt stole- og bordhøjde samt god understøttelse af armene

  • Lys på kontoret

  • Desuden er det vigtigt, at du sidder med siden til vinduer for at undgå modlys i skærmen og kontraster i øjnene


Vores eksperter på området hjælper meget gerne med indretningen, og de har en række forslag til kreative løsninger med ting, de fleste i forvejen har derhjemme, som gør indretningen af en god hjemmearbejdsplads overskuelig og let.


Variation og bevægelse forebygger ondt i muskler og led

Uanset hvor godt din arbejdsplads er indrettet, er det væsentligt med variation i dine arbejdsstillinger, samtidig med at du sørger for at få lidt bevægelse ind i løbet af dagen. Det kan for eksempel være en god idé at rejse dig ved telefonsamtaler og hente kaffen eller et glas vand hver gang i stedet for at have en kande stående.

Lidt lette træningsøvelser, der løsner op og styrker de belastede muskler ved stillesiddende arbejde er også klart at anbefale. I nedenstående video viser vores ergoterapeut Maja et par træningsøvelser, der er lette og hurtige at foretage og som forebygger ondt i nakke og skuldre.

Se med her:

Træningsøvelser nakke og skuldre tilpasset til web

 

 

 

 

 

Du finder flere videoer med træningsøvelser her.  


Brug for hjælp?

Ønsker I hjælp til indretning af jeres medarbejderes hjemmearbejdsplads eller inspiration til træningsøvelser med elastisk, så kontakt os på telefon 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk.
Vi behøver ikke ud til medarbejderne, men kan guide jer og træne med jer via Teams, eller hvad I ønsker.