Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Optøning af vandrør m.m. (varmt arbejde)

Det 3. og sidste emne i vores tema “Kom sikkert gennem vinteren” handler om retningslinjer og brandrisikoen ved varmt arbejde i forbindelse med optøning af frosne vandrør og andre installationer. For tager man ikke de nødvendige forholdsregler i forbindelse hermed, så kan det få store konsekvenser. Og der opstår hvert år rigtig mange brande som følge af varmt arbejde

Varmt arbejde er ikke kun ild og gnister

Varmt arbejde er en fælles betegnelse for arbejdsprocesser, hvor der arbejdes med varmeudviklende værktøj, eller hvor der frembringes flammer, gnister og brandfarlig opvarmning. Det kan eksempelvis være i forbindelse med tagdækning, svejsning, skærebrænding, vinkelslibning, tørring, opvarmning og ved brug af elvarmekabler, herunder optøning af frosne vandrør.

Varmt arbejde er altså ikke kun der, hvor der er ild eller gnister, men det gælder også arbejde med værktøjer, der udvikler varme, da det også kan give risiko for ildspåsættelse.

Skjulte installationer er farlige ved optøninger

Ved optøning af installationer er det ikke altid muligt at besigtige hele installationen inden optøning, da rør kan være skjult i bygningskonstruktioner. De skjulte installationer kan være udført, så der kan opstå dårlige forbindelser under optøning. Dårlige forbindelser kan være årsag til varmeudvikling fra installationen og i værste fald medføre antændelse af brand i eksempelvis krybekældre, skunkrum, på lofter, installationsskakte og lignende. Det skyldes, at der her ofte findes spindelvæv, er isoleret med gamle aviser og andre ting, der kan gå ild i.

Det er derfor meget vigtigt, at der foretages en grundig gennemgang og en vurdering af risikoen ved installationen, før optøningen påbegyndes. Under optøningen skal der nøje vurderes på, om optøningen forløber sikkert. Efter optøning skal installationer og bygningsdele tilses for at afdække og stoppe eventuelle tilløb til brand.

Læs mere, og find DBI’s vejledning for varmt arbejde her.

Del dette indlæg:

Andre indlæg

Arbejdsmiljø

Styrk sikkerhedskulturen, og reducer ulykker

”Virksomheder, der arbejder systematisk med sikkerheden, har færre ulykker og dermed lavere sygefravær”. Sådan indleder Arbejdstilsynet for nyligt en kampagne om, hvor vigtigt det er at sætte fokus på sikkerhedskulturen i virksomhederne for at undgå ulykker.

Læs hele nyheden
Kørsel om vinteren
Sikkerhed

Sikker kørsel i vintervejr

Vinterkørsel er det andet emne, vi vil beskrive i vores tema om at komme sikkert gennem vinteren.
Vinter betyder nemlig ofte glatte veje og dårlig sigtbarhed. Selvom der ikke er sne eller synlig is, kan vejene godt være glatte alligevel.

Læs hele nyheden
Sikkerhed

TEMA: Kom sikkert gennem vinteren

Inden vinteren for alvor sætter ind med frost og måske sne, er det vigtigt for sikkerheden at have styr på diverse vinterforanstaltninger. Vinterforanstaltninger er en del af arbejdsmiljøloven, da de ansatte skal sikres mod sundhedsskadelige påvirkninger fra vejret.

Læs hele nyheden