Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Bygge- og anlægsarbejdere forlader branchen før pensionsalderen

Nedslidning er fortsat et væsentligt problem i Bygge- og anlægsbranchen og er ofte årsag til, at mange bygge- og anlægsarbejdere forlader branchen før pensionsalderen.

Dette skyldes primært de fysisk krævende arbejdsopgaver, som omfatter tunge løft, dårlige arbejdsstillinger, træk og skub under arbejdet, ensidigt gentaget arbejde samt manuel håndtering af materialer.
Disse belastninger kan resultere i smerter i muskler og led, især i nakke, skuldre, arme og ryg, og kan føre til slidgigt og andre muskel- og skeletbesvær.

Læs mere hos Arbejdstilsynet her.

I en artikel fra 3F Frederiksborg omtales det også, hvordan Bygge- og Anlægsbranchen er blandt de mest udsatte brancher for fysisk nedslidning. Der beskrives, at knap halvdelen af de ansatte i de udsatte brancher oplever daglige smerter, som hæmmer dem i deres job.
Nedslidningen har dermed store omkostninger for den enkelte. Det fører til smerter, brug af medicin, behandling og pleje. Problemer med at røre sig. Nedgang i indkomsten. Dårligere livskvalitet. Det kan slide på ægteskabet og depression forekommer blandt de nedslidte.

Du kan læse artiklen her.

Sådan undgår I nedslidning

Det må være i både medarbejdere og arbejdsgiveres interesse at forsøge at undgå fysisk nedslidning, da det har konsekvenser for begge parter.

Allerede i planlægningen af arbejdet må der tages højde for, hvordan de enkelte arbejdsprocesser kan udføres, så uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og -bevægelser, løft og bæring af tunge materialer, maskiner og lignende undgås.

Der er mange muligheder for at anvende tekniske hjælpemidler til arbejdet. Derudover er der andre metoder til at mindske de fysiske belastninger. Hos Avidenz har vi fageksperter, der gerne kommer ud i jeres virksomhed og undersøger arbejdsforholdene og på den baggrund rådgiver om inventar, arbejdsstillinger og arbejdsteknikker så som rækkeafstande og løfteteknikker, der kan afhjælpe fysisk nedslidning.

Vi rådgiver også om de konkrete tekniske hjælpemidler, der med fordel kan anvendes til at mindske de fysiske belastninger, og hvordan de ansattes med fordel kan rotere mellem forskellige arbejdsprocesser m.m.

Og så er det generelt altid vigtigt at sørge for, at de ansatte oplæres og instrueres grundigt i, hvordan de skal udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Kontakt os på telefon 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk for at høre mere om, hvad vi kan hjælpe jer med i forhold til fysisk nedslidning og ergonomi.

Du kan også læse om ergonomi og sundhed her.

Del dette indlæg:

Andre indlæg