Exoskeletter som fysisk aflastning

Hvad er et exoskelet?

Et exoskelet er betegnelsen for et hjælpemiddel, man tager på, så det sidder uden på kroppen som et stivgørende strukturelement ligesom et ydre skelet. Formålet med exoskelettet er, at det skal aflaste medarbejdere ved fysisk krævende opgaver.


Fordele og ulemper ved brug af exoskelet

Fordelen ved aflastningen fra et exoskelet er, at det kan reducere muskelbelastninger, som kan være med til at forebygge eller nedsætte arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær.
Ud over at mindske antallet af sygedage kan det i sidste ende være med til, at medarbejdere med fysisk arbejde kan blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Ulempen kan være, at der er en potentiel sundhedsrisiko på grund af omfordelingen af belastninger til andre dele af kroppen, særligt hvis man vælger et batteridrevet skelet, som påfører kroppen en ekstra vægtbelastning. Dette kan medføre nye belastningsskader.

Samtidig er der også spekulationer om, at permanent støtte kan have en negativ langsigtet virkning på bevægeapparatet. Der kan blandt andet være en risiko for reduktion af brugernes muskelmasse og dermed styrke ved permanent brug.

 

Hvornår giver det mening at anvende exoskeletter?

Det kan give mening at bruge et exoskelet, når det anvendes til den type opgave, det er beregnet til. Eksempelvis hvis man har arbejde med armene i lang rækkeafstand i lang tid ad gangen, som man blandt andet ser det hos gartnere i drivhuse. Her kan et passivt exoskelet aflaste vægten af armene ved at ”holde dem”, imens arbejdet udføres. Det samme gør sig gældende, hvis man har arbejde over skuldehøjde som for eksempel ved malerarbejde eller installationsopgaver på lofter. Her kan exoskelettet ligeledes aflaste armene og hjælpe til ved at ”holde dem” oppe.

Omvendt giver et exoskelet ikke mening, hvis man har meget alsidigt arbejde, hvor man skal løfte tunge emner i et mere dynamisk flow med mange forskellige bevægebaner og ikke kun fastlåst i en enkelt stilling. Her kan exoskelettet i stedet blive et irritationsmoment som gør, at det ligger i hjørnet og samler støv i stedet. Desuden er hjælpen til tunge løfteopgaver fortsat begrænset, og man vil derfor anbefale andre hjælpemidler til tunge løft.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at man altid skal lave en kritisk vurdering af arbejdsmiljøet og de ergonomiske aspekter for de berørte parter, før anvendelsen af et exoskelet overhovedet bør komme på tale.

Først når alle tekniske foranstaltninger er udtømt, som eksempelvis brug af løfteanordninger, omlægning af arbejdsprocesser eller ny udformning af arbejdspladsen, kan personlige foranstaltninger som et exoskelet til at beskytte medarbejdere overvejes. Kort sagt anbefales anvendelsen af exoskeletter på nuværende tidspunkt som sidste udvej, når andre ergonomiske tiltag er udtømte.

Typer af exoskeletter

Der findes overordnet 2 typer af exoskeletter. De kan enten være aktive eller passive.

De aktive exoskeletter anvender aktuatorer (mekaniske drivkomponenter) til at støtte de menneskelige bevægelser. Drivkomponenterne kan være mekaniske motorer, hydraulik eller pneumatisk/trykluft. Støtten fra det aktive exoskelet giver brugeren yderligere styrke.

De passive exoskeletter anvender styrken fra fjedre, dæmpere eller andre materialer til at understøtte de menneskelige bevægelser. Energien, der lagres i det passive exoskelet, genereres udelukkende af brugernes bevægelser, og omfordeler kræfterne, så bestemte dele af kroppen beskyttes. Her får brugeren altså ikke yderligere styrke, men opnår evnen til at opretholde de udmattende stillinger over en længere periode.

Exoskeletter kan yderligere inddeles i 3 grupper:

  • til underkroppen
  • til overkroppen
  • til hele kroppen

Hvordan kan Avidenz hjælpe?

Overvejer I at indkøbe exoskeletter, så kan det være en fordel at få en ergonomisk kortlægning af de arbejdsopgaver, I ønsker at få aflastet for at få vores vurdering af, om det vil give mening at anvende et exoskelet. Bliver det en løsning, er det samtidig muligt at blive mere præcis i instruktionen til medarbejderne i forhold til, hvilke opgaver exoskelettet kan anvendes til.

Husk altid, at et exoskelet ikke må anses som løsning ved tunge løft eller som erstatning for de almindelige ergonomiske forhold og arbejdet hermed, som sætter mennesket og deres bevægelsesapparat i centrum.

Vil I vide mere om exoskeletter, eller ønsker I en ergonomisk gennemgang, så kontakt os på telefon 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk

Del dette indlæg:

Andre indlæg

Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøkurser over hele landet

Vi tilbyder kurser om det meste inden for arbejdsmiljø og sikkerhed.
Det drejer sig både om den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse og suppleringskurser til at udvikle jeres kompetencer.
Find dit kursus i vores nye katalog for 2025

Læs hele nyheden