Kom sikkert gennem vinteren

22.12.2022

Vinteren er for alvor over os, og selvom sne og hård frost er forsvundet i denne omgang, er der lang tid tilbage af vinterperioden.

Forhåbentlig har I for længst fået styr på diverse vinterforanstaltninger, og ellers er det på høje tid. Vi giver her nogle korte beskrivelser af og fif til, hvad det er, I skal huske i forhold til: 

 • Arbejde på byggepladser

 • Optøning af vandrør m.m. (Varmt arbejde)

 • Vinterkørsel

 

Vinterforanstaltninger på byggepladsen sikrer kvalitet og et godt arbejdsmiljø for håndværkerne

Vinterforanstaltninger er en del af arbejdsmiljøloven, da de ansatte skal sikres mod sundhedsskadelige påvirkninger fra vejrliget, men de er også en forudsætning for at holde byggepladsen i gang hen over vinteren. Vinterens sne, slud, mørke og kulde kan nemlig let byde på uventede udfordringer på byggepladsen, men med de rette foranstaltninger behøver det ikke at være en hindring for at byggeriet kan fortsætte, og at I kan opretholde et godt arbejdsmiljø på byggepladsen.

 

Vinterforanstaltninger på byggepladsen omfatter bl.a.:

 • Lukning af bygningsåbninger, bl.a. med vintermåtter

 • Opvarmningsløsninger til ufærdige byggerier

 • Over- og inddækning af byggeri

 • Inddækning af stilladser og arbejdsplatforme

 • Overdækning af byggepladser med telte

 • Snerydning, grusning og af-isning/saltning

 • Udendørs orienterings- og arbejdsbelysning

 • Elsikkerhed

 • Beskyttelse af byggematerialer

 

Fokus på vinterforanstaltningerne skal allerede foregå i projekteringen, hvor den projekterende har et ansvar for, at arbejdet kan udføres forsvarligt.

 

Information om vinterforanstaltninger

Vil I vide mere om vinterforanstaltninger på byggepladsen, er der god inspiration at hente i branchevejledningen fra BFA Bygge & Anlæg om vinterforanstaltninger.

 
 _______________________________________________________________________
 
 

Optønng af vandrør m.m.

iStock frossen vandhane tilpasset til webVinteren kan betyde frosne vandrør og andre installationer, der skal tøs op. Det er derfor vigtigt at kende til retningslinjerne og brandrisikoen ved varmt arbejde, så I kan tage de nødvendige forholdsregler. Uden dem kan det nemlig få store konsekvenser, og der opstår hvert år rigtig mange brande som følge af varmt arbejde.


Varmt arbejde er ikke kun ild og gnister

Varmt arbejde er en fælles betegnelse for arbejdsprocesser, hvor der arbejdes med varmeudviklende værktøj, eller hvor der frembringes flammer, gnister og brandfarlig opvarmning. Det kan eksempelvis være i forbindelse med tagdækning, svejsning, skærebrænding, vinkelslibning, tørring, opvarmning og ved brug af elvarmekabler, herunder optøning af frosne vandrør. Varmt arbejde er altså ikke kun der, hvor der er ild eller gnister, men det gælder også arbejde med værktøjer, der udvikler varme, da det også kan give risiko for ildspåsættelse.

Skjulte installationer er farlige ved optøninger

Ved optøning af installationer er det ikke altid muligt at besigtige hele installationen inden optøning, da rør kan være skjult i bygningskonstruktioner. De skjulte installationer kan være udført, så der kan opstå dårlige forbindelser under optøning. Dårlige forbindelser kan være årsag til varmeudvikling fra installationen og i værste fald medføre antændelse af brand i eksempelvis krybekældre, skunkrum, på lofter, installationsskakte og lignende. Det skyldes, at der her ofte findes spindelvæv, er isoleret med gamle aviser og andre ting, der kan gå ild i.

Det er derfor meget vigtigt, at der foretages en grundig gennemgang og en vurdering af risikoen ved installationen, før optøningen påbegyndes. Under optøningen skal der nøje vurderes på, om optøningen forløber sikkert. Efter optøning skal installationer og bygningsdele tilses for at afdække og stoppe eventuelle tilløb til brand.

Læs mere, og find DBI’s vejledning for varmt arbejde her.

 

  _______________________________________________________________________

 

Sikker kørsel i vintervejr

Vinter betyder også ofte glatte veje og dårlig sigtbarhed. Selvom der ikke er sne eller synlig is, kan vejene godt være glatte alligevel. En god tommelfingerregel er, at hvis der er is på ruderne, er der også på vejen. Du skal dermed være ekstra påpasselig og opmærksom i trafikken.

Vinterkørsel klippet tilMen der er også en lang række ting, du bør sørge for, FØR du kører ud, når det er vinter. Her nævner vi nogle af de væsentligste, så du kan komme sikkert frem og tilbage både i arbejdstiden og i fritiden.

 

Tjek vejrudsigten

Tjek vejrudsigten for at se, om der er vejr på vej, som det er godt at være forberedt på, før du kører.

 

Stå op i god tid

Stå op, så du har tid til at gøre din bil klar til at køre. Husk også at beregne ekstra køretid, så du kan køre efter forholdene.

 

Gør din bil fri for is og sne

Er der faldet sne, så gør ruder, spejle og lygter helt fri for både is og sne, før du kører. Så kan andre trafikanter se dig, og du kan se dem. Fjern også sne og is fra kølerhjelm og tag, da det ellers kan falde af under kørslen og ramme andre.

 

Fyld sprinklervæske på bilen

Sørg for, at der er sprinklervæske på bilen og medbring gerne ekstra. Forbruget af sprinklervæske om vinteren kan være enormt, og en tom beholder er lig med meget ringe udsyn.

Vinterdæk

Sørg for at have vinterdæk på.

 

 

De 3 vigtigste råd, NÅR du kører, er:

 1. Kør i god tid

 2. Pas på farten (Sænk den i forhold til normalt)

 3. Hold ekstra afstand

 

Læs mere om sikker kørsel i vintervejr fra Rådet for sikker trafik her eller fra FDM her.