Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Forebyg sygefravær og hovedpine med kun lidt træning

Det er ikke noget nyt og overraskende, at det er godt at bevæge sig. Men det har endda vist sig, at der ikke skal ret meget træning til at mindske både sygefraværet og hovedpine.

De 2 ting kan selvfølgelig meget vel også hænge sammen, da hovedpine kan være skyld i en del af sygefraværet. Men 2 forskellige studier fra NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) har vist disse positive resultater ved henholdsvis korte træningspas i arbejdstiden og styrketræning i én time om ugen. I denne artikel vil vi kort omtale begge studierne.


Korte træningspas i arbejdstiden er en god investering

Det ene studie fra NFA viser, at hvis alle danske arbejdspladser indfører småøvelser i arbejdstiden, så kan vi potentielt forebygge hele 13 procent af det lange sygefravær i Danmark, dvs. fravær i over 30 dage.

Betegnelsen småøvelser bruges om korte træningspas, som for eksempel kan være 10 minutter med elastikøvelser eller øvelser med egen kropsvægt, hvor musklerne i nakke, skuldre og ryg styrkes. Fælles for øvelserne er, at der ikke er behov for fitnessfaciliteter, omklædning eller efterfølgende bad.

Tiden, der skal bruges på træningen, er kort, og udbyttet er stort for både medarbejdere og arbejdsgivere, så det er ren ”win-win” og en god investering for arbejdspladserne.


Sådan kommer I bedst i gang

Først og fremmest er ledelsens opbakning helt central. Ledelsen skal vise, at de vil det og tydeliggøre, at det er helt ok at bruge lidt af arbejdstiden til øvelserne. Dernæst handler det om at få skabt nogle gode vaner, som sikrer, at træningen bliver gennemført. Det er helt sikkert lettere sagt end gjort, men her er lidt gode råd, der kan hjælpe jer på vej:

  • Gør træningen til en fælles aktivitet: Både ledelse og medarbejdere skal deltage, hvis det er muligt
  • Få lagt den daglige træning i kalenderen: Find et fast tidspunkt, for eksempel lige inden frokosten, eller når der er brug for en kort pause om eftermiddagen
  • Find en trænings-tovholder: På den måde er der en person, der går forrest og hanker op i kollegaerne og får dem med

Vil du læse mere om denne undersøgelse fra NFA, så klik her.


En times træning om ugen modvirker hovedpine

Den anden nylige undersøgelse fra NFA hos 573 kontoransatte viser, at hvis du styrketræner én time om ugen, så kan du halvere dine smerter og antallet af dage med spændingshovedpine. Og det gælder uanset om du træner en time i træk eller deler træningen op. 

Spændingshovedpine er den mest almindelige form for hovedpine. Den skyldes ofte ømme muskler i nakke og skuldre og er meget almindelig, når man arbejder ved computer. Heldigvis viser det sig som nævnt, at blot en times styrketræning om ugen kan halvere smerterne og antallet af dage med hovedpine. 

Effekten er den samme, uanset om du laver øvelser for nakke og skulder en time i træk én gang om ugen, tre gange om ugen i tyve minutter eller ni gange om ugen i syv minutter. Så træningen må altså godt deles op i bidder, så den bliver lettere at overskue og finde tid til i løbet af ugen. Det giver en rigtig stor fleksibilitet, og forhåbentlig vil det få flere af os til at få det gjort, når effekten samtidig er så stor.

3 enkle øvelser 

Vil du i gang, så tag et kig på 3 enkle øvelser som NFA anbefaler. Øvelserne forebygger smerter i nakke, skulder og arm, og de er lette at lave med en træningselastik enten derhjemme eller sammen med dine kolleger på arbejdspladsen. 

Se øvelserne nederst i dette link, som også indeholder hele artiklen om undersøgelsen.

Inspiration til jeres træning

Hos Avidenz tilbyder vi individuelle forløb med fokus på ergonomi og træningsøvelser på danske arbejdspladser. Vi hjælper både på kontorarbejdspladser og i produktion/lager m.m. 

De øvelser, vi foreslår, og indholdet i vores oplæg er altid inspireret af forskning fra bl.a. NFA, så vi er sikre på, at der er faglig ballast bag det, vi siger og gør. 

Kontakt os

Vil du vide mere om, hvad vi kan tilbyde af forløb omkring ergonomi og træning på jeres arbejdsplads, så kontakt os på telefon 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk

Del dette indlæg:

Andre indlæg

Natarbejder
Arbejdsmiljø

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

Medarbejderne er jeres vigtigste ressource, og det er essentielt, at de har det godt og trives.
Men natarbejde kan være forbundet med helbredsproblemer, og derfor skal natarbejdere tilbydes helbredskontroller for at sikre, at deres helbred ikke tager skade af natarbejdet (jf. arbejdsmiljøloven).

Læs hele nyheden
Ny bekendtgørelse m systematisk arbejdsmiljø
Arbejdsmiljø

Skab trivsel og udvikling gennem arbejdsmiljøet

Den 1. februar 2024 trådte en ny bekendtgørelse om systematisk arbejdsmiljø (BEK 65) i kraft. I den er der fokus på samarbejdet i virksomhederne om et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

Hos Avidenz anbefaler vi, at I anvender den årlige arbejdsmiljødrøftelse til at arbejde systematisk og strategisk med jeres arbejdsmiljø.

Læs hele nyheden
Arbejdsmiljø

Digitaliser arbejdsmiljøet, og spar tid

Et sikkert arbejdsmiljø har aldrig været vigtigere end i dag. Både for at leve op til de stigende krav fra myndigheder og kunder og ikke mindst for at skabe de bedst mulige rammer for virksomhedens medarbejdere.

Men hvordan gør I det effektivt, nemt og hurtigt i hverdagen, så I opnår fordelene ved et sikkert arbejdsmiljø, samtidig med at I kan koncentrere jer om at drive jeres forretning?

Læs hele nyheden