Trivsel på arbejdspladsen

Hvad er trivsel egentlig, og hvordan skaber man som virksomhed god medarbejdertrivsel?

En ting er de fysiske og håndgribelige elementer på en arbejdsplads så som arbejdsprocesser og sikkerheden i den forbindelse. Men noget andet, der er lige så vigtigt at prioritere, er de psykologiske aspekter som blandt andet trivsel på arbejdspladsen.

Ved du, hvordan trivslen på din arbejdsplads påvirker jeres daglige engagement og produktivitet? Hvad er trivsel egentlig, og hvordan skaber man som virksomhed god medarbejdertrivsel?

Det kan du læse om herunder.

Hvad er trivsel?

Trivsel kan defineres som en tilstand af velvære, tilfredshed og harmoni, både fysisk og mentalt. Det indebærer en følelse af glæde, balance og tilfredshed med ens liv og omgivelser. Trivsel omfatter forskellige dimensioner, herunder fysisk sundhed, mental sundhed, sociale relationer, personlig udvikling og arbejdsmæssig tilfredshed. Det er en subjektiv oplevelse, der varierer fra person til person, og det kan påvirkes af forskellige faktorer som arbejdsmiljø, sociale forhold, personlige værdier og livsstil.

Trivsel på arbejdspladsen refererer til den generelle tilfredshed, glæde og velvære, som medarbejderne oplever i deres arbejdsmiljø. Det handler om at skabe et positivt og sundt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig motiverede, engagerede og værdsatte. Det omfatter også aspekter som arbejdslivets balance, relationer på arbejdspladsen, ledelseskvalitet og muligheder for personlig og faglig udvikling.

Hvorfor er trivsel vigtig på arbejdspladsen?

Dårlig trivsel på arbejdspladsen ødelægger samarbejdet og kan medvirke til sygemeldinger, hvilket påvirker produktionen og koster virksomheden penge.

God trivsel er vigtig af flere årsager. Først og fremmest påvirker trivsel direkte medarbejdernes velbefindende og arbejdsglæde. Når medarbejderne trives, er de mere motiverede, produktive og engagerede i deres arbejde. Dette kan føre til bedre resultater og øget effektivitet for virksomheden som helhed.

Derudover kan god trivsel på arbejdspladsen også have en positiv indvirkning på medarbejdernes fysiske og mentale sundhed. Et godt arbejdsmiljø medfører mindre stress, færre sygedage og lavere risiko for udbrændthed.

Endelig kan god trivsel på arbejdspladsen også være med til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Når en virksomhed har et godt ry for at have fokus på trivsel og et godt arbejdsmiljø, kan det være med til at tiltrække talentfulde medarbejdere og reducere medarbejderomkostningerne.

Alt i alt er god trivsel altså vigtig på arbejdspladsen, da det ikke kun påvirker medarbejdernes velbefindende, men også virksomhedens resultater og evne til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.

Skab god trivsel på arbejdspladsen

Som det er fremgået af ovenstående, er der mange positive afkast ved at prioritere og arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Så vores opfordring er klart at have fokus på dette og skabe et miljø, hvor medarbejderne trives og virksomheden blomstrer. I sidste ende har det en positiv effekt på virksomhedens økonomi.

Hos Avidenz står vi klar til at hjælpe jeres virksomhed. Vi har fageksperter på området og tilbyder både at udføre trivselsundersøgelser og at afholde kurser/temamøder for jeres medarbejdere på virksomheden. Yderligere indgår vi gerne i drøftelser med jer om muligheder for at styrke og udvikle jeres trivsel og arbejdsglæde i virksomheden.

Kontakt os via nedenstående kontaktformular, hvis I vil vide mere og/eller ønsker hjælp.

Fokuspunkter til at arbejde med trivslen

Vil I tjekke op på, hvordan I allerede arbejder med nogle af de vigtigste punkter i forhold til trivsel, eller vil I selv forsøge at forbedre trivslen, så kan I gennemgå de fokuspunkter, som vi beskriver herunder:

Ved at fokusere på disse aspekter kan I som virksomhed skabe et mere positivt og produktivt arbejdsmiljø for jeres medarbejdere.

Klar kommunikation er grundstenen i ethvert sundt arbejdsmiljø og grundlaget for medarbejderes trivsel og effektivitet. Det indebærer en åben og ærlig dialog, hvor alle informationsflader er gennemsigtige, og beskeder konsekvent leveres på en forståelig og respektfuld/ligeværdig måde. Når kommunikationskanalerne er tydelige, reduceres risikoen for misforståelser og konflikter, hvilket i sidste ende styrker det interne samarbejde og arbejdsklimaet.

En kultur med åbenhed omkring forventninger forebygger misforståelser og fremmer et miljø, hvor alle involverede parter kender til deres roller og ansvar. Det opnås igennem tydelig formulering af arbejdsopgaver og målsætninger.

Forventningsafstemning skal ske løbende og i takt med, at opgaver og projekter udvikler sig. Dette eliminerer tvivl og understøtter medarbejdernes motivation og jobtilfredshed.

At fremme en effektiv og konstruktiv feedbackkultur er afgørende for organisationens succes og medarbejdernes udvikling. Feedback skal være en dialog, hvor både modtager og giver har mulighed for at udtrykke sig.

Feedback skal betragtes som en vital kilde til professionel vækst, ikke en kilde til kritik.

Fysisk sundhed er afgørende for medarbejdernes trivsel og produktivitet. Regelmæssig motion og fysisk aktivitet samt viden om sund livsstil bør opmuntres blandt medarbejdere.

De sundhedsfremmende aktiviteter kan øge arbejdsglæde og produktivitet samt mindske sygefraværet.

At indarbejde en struktureret pausekultur er også et vigtigt parameter, da pauser er en nødvendighed for mental restitution. Korte pauser giver hjernen et nødvendigt hvil.

Effektiv styring af arbejdspres er afgørende for en sund arbejdsplads og kræver konkret handling.

  1. Prioriter opgaverne
  2. Sæt realistiske deadlines: Undgå unødvendig stress ved at opsætte opnåelige tidshorisonter
  3. Uddeleger ansvar: Udnyt teamets kompetencer til at fordele arbejdsbyrden effektivt
  4. Klar kommunikation: Sørg for en åben dialog om arbejdsbelastninger og forventninger
  5. Implementer pauser: Indfør regelmæssige pauser for at mindske risikoen for udbrændthed
  6. Uddannelsesmuligheder: Tilbyd kurser i eksempelvis tidsstyring og stresshåndtering
  7. Anvend trivselsundersøgelser: Hold øje med arbejdspres via jævnlige trivselsmålinger som grundlag for tilpasning af arbejdsprocesser
  8. Arbejd fleksibelt: Indfør fleksible arbejdstider og arbejdssted, når det er muligt
  9. Anerkendelse og feedback: Vær opmærksom på medarbejdernes indsats og giv konstruktiv feedback.

Anvendelsen af disse strategier er vigtige for at reducere arbejdspres.

En væsentlig komponent i trivslen på arbejdspladsen er oplevelsen af fællesskab.

Fællesskabsfølelsen kan udvikles og styrkes gennem tæt samarbejde om arbejdsopgaver og ved socialt orienterede arrangementer, der fremmer relationer mellem medarbejdere på tværs af hierarkiske niveauer og afdelinger, hvilket gavner den generelle trivsel og produktivitet.

Aktiv involvering af medarbejderne i beslutningsprocesser er også et virkningsfuldt middel til at udvikle følelsen af fællesskab og medejerskab.

For at sikre en vedvarende effekt skal alle ovennævnte punkter og tiltag være forankret i virksomhedskulturen og understøttes af ledelsesmæssig opbakning.

Kontakt os

Vil I sikre et sundt arbejdsmiljø og trivsel i virksomheden?

Vi er klar til at hjælpe med problematikker eller udvikling vedrørende jeres psykiske arbejdsmiljø.

RENÉ FLORCZAK
Trivsel/coaching/tekniker/Souschef

rf@avidenz.dk
25 29 28 15

Aktuelt